Prime Time


Het klokje rechtsboven het menu geeft de tijd weer. Als de tijd ge´nterpreteerd als getal (achter elkaar gelezen) priem is, dan wordt dit zwart weergegeven.

Een keer klikken op het klokje laat alleen de tijden zien die priem zijn.

Het onderliggend programma maakt gebruik van de zeef van Eratosthenes; van de getallen 1 tot en met 240000 worden de veelvouden van het 1e priemgetal 2 doorgestreept. Vervolgens is het eerste niet doorgestreepte getal groter dan 2, dus 3 aan de beurt. De veelvouden van 3 worden doorgestreept. Het eerstvolgende niet doorgestreepte getal is nu 5. Enzovoort. Dit zeefproces kan gestopt worden als het eerstvolgende priemgetal groter is dan √240000. In totaal worden 93 priemgetallen gebruikt om te zeven; de priemgetallen 2 t/m 487.

Wil je dit proces eens aan het werk zien, dan kun je hier een filmpje van de zeef van Eratosthenes (tot 100) starten of downloaden. Of er zelf mee spelen met de volgende applet.

Op deze site kun je met een aantal applets stoeien, waarvan de achterliggende wiskunde mij boeit. Soms vanwege het rekenkundige karakter, vaak echter vanwege de mooie plaatjes die het kan opleveren. De onderliggende wiskunde is niet altijd eenvoudig, maar een plaatje zegt meer dan duizend woorden, leuk om mee te stoeien ook zonder veel 'verstand van wiskunde'.

Er is een poging gewaagd om relevante literatuur te noemen, vaak engelstalig.

Je kunt ook contact opnemen.